söndag 5 oktober 2008

Barn från Irak nekas asyl

För någon vecka sedan gick FN:s flyktingorgan, UNHCR ut med en vädjan till EU:s medlemsländer. Ge skydd åt alla Irakier som flyr från centrala och södra Irak. Enligt FN:s färska rapporter är säkerhetsläget riskabelt.

Men svenska Migrationsverket struntar i vad FN och UNHCR har att säga. Man gör sina egna bedömningar och har bestämt att det inte råder någon väpnad konflikt i området. Det ger en mycket snävare tolkning av skälen till asyl, även när det gäller ensamkommande barn.

När det gäller asylbedömningar för barn har ju en generell skärpning skett genom ny praxis. Under 2006 - 2007 fick 206 barn avslag av de sammanlagt 1 474 som sökte asyl i Sverige. Hittills i år har 704 barn sök asyl och inte mindre än 230 har fått avslag.. Av dessa är 111 från Irak. Dessa barn sänds nu tillbaks till ett område som enligt UNHCR har ett så riskabelt säkerhetsläge att alla som kommer därifrån behöver skydd.

Vad är det som händer med svensk flykting och asylpolitik? Vart har humaniteten och solidariteten tagit vägen?

Sverige tillhör ett av världens rikaste länder. Vi har undertecknat både Genèvekonventionen och barnkonventionen. På senare tid har vi fått reprimander och kritik från internationella organ. Rädda barnen har kritiserat asylmottagandet för att sakna barnperspektiv, både när det gäller möjligheten till återförening för splittrade familjer och hur man bedömer barns asylrätt.
Självklart ska vi ha en generös tolkning, när vi bedömer barns behov av skydd undan krig och förföljelse.

Inga kommentarer: