fredag 3 oktober 2008

Feministiskt självförsvar bättre än pepparspray

Moderata kvinnoförbundet har beslutat sig för att det är upprörande att kvinnor känner sig otrygga. Moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson har därför lämnat in en riksdagsmotion om att tillåta kvinnor att bära pepparspray.

Så bra att även högerns kvinnor börjar förstå att det finns strukturella hinder för jämställdhet. Att kvinnors vardagsrädsla, sprungen ur hot och våld från män, hindrar och hämmar kvinnor. Begränsar vårt utrymme och möjligheter att ta för oss i det offentliga rummet och delta i samhällslivet på lika villkor.

Men jag tror inte lösningen är att dela ut pepparspray till den som känner sig otrygg. I dag betraktas sprayen som ett vapen. Den dödar inte, den åsamkar knappast några bestående skador, i sig. I många länder säljs den också relativt fritt. Men i orätta händer kan den naturligtvis missbrukas. För risken är stor att pepparsprayen skulle börja spridas och säljas. Inte bara ligga diskret gömd i en handväska eller innerficka hos en kvinna på fredlig kvällspromenad.
Ungdomar som brukar fajtas med varandra skulle säkert tycka sig ha användning för sprayen. När man rånar någon. När man behöver slå sig loss från väktare eller poliser. Och även de män som då och då ägnar sig åt att våldta främmande kvinnor i parker, skulle kanske tycka att en burk pepparspray är ett praktiskt redskap. Så det är inte säkert världen skulle bli tryggare genom att vi tillåter pepparsprayen.

Jag skulle då hellre se att kvinnor och framförallt unga tjejer får möjlighet att utbilda sig i feministiskt självförsvar. Det ger ett ökat självförtroende. Det ger medvetenhet om rätten att bestämma över sin egen kropp och sitt liv. Det ger redskap att kunna försvara sig fysiskt när man blir attackerad

Feminisktiskt självförsvar kan inte missbrukas. Feminisktisk självförsvar ger ökad medvetenhet om förtryck och könsorättvisor. Feministiskt självförsvar ger kunskaper och färdigheter man alltid bär med sig. Även i den egna bostaden och i sängkammaren, där trots allt de flesta övergreppen på kvinnor äger rum.

Inga kommentarer: