måndag 20 oktober 2008

Snackunderskottet - märklig KD-analys

I p1:s morgonsändning fick folkpartiets och kristdemokraternas partisekreterare komma till tals och ge sin syn på politik och väljarsympatier, nu och inför valet 2010. En sak kan jag faktiskt hålla med de båda herrarna om. Det är mindre klokt att vara alltför styrd av de olika opinionsundersökningarna när man sysslar med politik. Men jag misstänker ändå att de kommentarerna ligger lite närmare till hands för två krympande partier och en regering som ligger 13% efter motståndarblocket.

Det som är mera anmärkningsvärt är den förklaring till raset som KD:s Lennart Sjögren ger uttryck för: Det har varit väldigt mycket reformer hittills. Det har varit för mycket verkstad och för lite snack, menar Sjögren. Han lovar att det ska bli mera snack i fortsättningen. “- Vi måste komma ut och berätta för väljarna om de förändringar vi gjort (---) ibland syns det inte direkt.”
Med den analysförmågan kommer KD säkert att hålla sig på tryggt avstånd från riksdagsspärren. Underifrån.

Att Sjögren kan snacka vet jag mycket väl. (Vi sitter båda i kommunfullmäktige i Gävle.) Men det är fel medicin eftersom diagnosen är fel ställd. Ni behöver inte berätta för väljarna om de förändringar ni gjort. Väljarna vet. Många av dem har fått känna av det inpå på bara skinnet. Brottas med det i sin vardag. Sämre ekonomi för dem som ställts i “utanförskap“. Rädslan för att bli sjuk eller arbetslös för dem som har en anställning.
Långtidssjukskrivna vet att man fått lägre ersättning och att man riskerar att bli utförsäkrad om man inte tillfrisknar tillräckligt snabbt. Tim- och deltidsanställd inom handel eller vård vet att man förlorar A-kassan efter 75 dagar. Pensionärerna vet att man betalar mer skatt än löntagare. Alltför många vet att ersättningar från de allmänna försäkringssystemen, innebär att man blir ifrågasatt och misstänkliggjord. O s v.

Det behövs inte mera snack. De flesta väljare känner väl till regeringens reformer. I praktiken. Men man gillar inte högerreformerna och orättvisa förändringar.

Inga kommentarer: