torsdag 23 oktober 2008

Makt och kön i EU



I finanskrisens tider tar många unionsfanatiker tillfället i akt att hylla EU och EMU. “Se vilken handlingskraft, se vilken unik möjlighet att nå överenskommelser och hantera kriser i den globala ekonomin.”
Men är det någon mer än jag som lagt märke till att när man drar ihop dessa toppmöten av statschefer eller andra höjdare, har nästa alla slips. Utom Angela Merkel.

Det är männen som innehar de flesta toppositionerna både i de enskilda medlemsstaterna och inom EU:s egna organ. EU-kommissionen har aldrig letts av en kvinna.
Som ett pinsamt rekord är det Sveriges riksdag med sina 47% kvinnor som ligger bäst till. I EU som helhet är bara 24% av de nationella parlamentsledamöterna kvinnor. I EU-parlamentet sitter 31% kvinnor. ( Där har det gått framåt. )

Intressant i sammanhanget är att titta på var den ekonomiska makten i EU ligger. Det finns ju en strävan att penningmarknaden ska stå fri från politik och demokratiskt beslutsfattande. Mycket makt har alltså överlämnats till ECB och till centralbanker med minimal insyn där det inte finns en suck att utkräva ansvar.
Av de 27 medlemsländernas centralbanker leds 27 av män!

Inga kommentarer: