lördag 11 oktober 2008

Riksdagsledamöter från högern stödjer McCain

När SvD gör en kartläggning över vilken av USA.s presidentkandidater våra riksdagsledamöter stödjer, presenteras resultatet i cirkeldiagram där Obama är blå och McCain röd. Mer korrekt hade väl varit blå och mörkblå. Den politiska kartan i USA ser ju lite annorlunda ut. För egen del känns det som att man måste välja det minst onda. Alltså blir det tveklöst Obama.
Republikanernas stockkonservatism och extrema åsikter borde väl hamna rätt långt utanför högermarginalen på den svenska åsiktskartan kan tyckas.

Under Bushadministrationens militarism och krig mot terrorismen har man kastat grundläggande mänskliga rättigheter överbord. Och i och med valet av en vicepresidentkandidat som är högerkristen. abortmotståndare och motståndare till sexuella rättigheter, har republikanerna dragit ännu längre högerut. I Sverige har vårt traditionella högerparti sökt tvätta bort konservatismen och kallar sig numer för arbetarparti.

Men enkäten visar trots det att alla regeringspartier utom folkpartiet hyser McCain anhängare bland sina riksdagsledamöter. I “topp” finns just moderaterna. 40% av deras ledamöter stödjer republikanerna. 32% är osäkra och endast 23% stödjer Obama.

Är det månne lovsången till frihandeln som är så överordnad att 48 riksdagsledamöter från regeringspartierna vill se en ny republikan vid rodret i USA. Ett stort antal har också valt att inte ta ställning. Republikanernas åsikter om aborter, homosexualitet, socialpolitik och deras diskrimininerande och kvinnofientliga politik såväl inrikes som internationellt. är man tydligen beredd att ta på köpet.

Inga kommentarer: