lördag 11 oktober 2008

Finanskrisen enligt KD

Rå kapitalism hotar välfärden är rubriken på en artikel av Göran Hägglund och Mats Odell i dagens SvD. KD-herrarna deklarerar där att de självklart är anhängare av marknadsekonomi. Men inte av en okontrollerad rå kapitalism.

De vill framhäva att regeringen har fattat kloka beslut, men att det hela handlar mest om etik. Att ge lån till människor som saknar marginaler är oetiskt. Fy för låneinstitut och fondmäklare som försöker göra det som är deras uppgift på en fri marknad - att göra profit. Och fy för andra politiska åsikter som vågar ifrågasätta nyliberalismen och marknadsekonomin som system. Och till och med prata om att återinföra förmögenhetsskatt. Fy så oetiskt.

Sorry Hägglund och Odell. Kapitalismen är rå. Den politik ni driver är ju att föra över så mycket som möjligt från den gemensamma sektor till den privata, vinstdrivna sektorn. Till den råa kapitalistiska sektorn. Och jag tror inte på era försök att göra kapitalismen mer aptitlig och lättsmält genom att tillaga den, koka den eller marinera den i etik.

Det fåtal som efterfrågar och tjänar på kapitalismen sväljer den nog gärna utan tillbehör, precis så kall och rå som den är. Men det stora flertalet kommer att se sig om efter andra maträtter.

1 kommentar:

التاريخ الإسلامي sa...

bns/bnj
merci pour votre blog il me plais .
moi aussi j'ai un blog :aymane2008.blogspot.com////mon adresse msn :aymane53@hotmail.fr
mon blog est en arabe j'ai pas encoure fait un autres en français au englais si vous avez des ides (comment entre un video a mon blog ...) merci