torsdag 16 april 2009

Barn ska inte straffas

Danmarks nye stadsminister Lars Lökke Rasmussen vill sänka eller ta bort straffmyndighetsåldern. I Sverige har ju folkpartiet kommit med liknande förslag i omgångar. Men gudskelov inte fått något gehör.

Lökke Rasmussen menar att är man tillräckligt gammal för att begå brott är man också tillräckligt gammal för att straffas. Skitprat! Barn begår lagbrott och regelbrott ganska ofta. Just för att de är barn och inte mogna nog att förstå lagar och konsekvenser av sitt eget handlande. Eller för att testa gränser som ju är en del i utvecklingen och vuxenblivandet.

Att barn inte skadar andra eller sig själv. Att barn inte skadas i sin utveckling till ansvarsfulla och goda individer. Det är vuxenvärldens ansvar.

Dags att ta sig en funderar över människosynen och synen på barn alltså. När det börjar ropas på straff och repressalier mot barn. Oavsett om det gäller sänkt straffmyndighetsålder eller Björklunds käcka förslag att barn som stör ska stängas av från skolan.

Barn ska inte straffas för att vuxenvärlden sviker.
Det är att göra det alldeles för enkelt för sig att lägga hela ansvaret på barnet. Man anar en fläkt av den förlegade auktoritära uppfostringstanken. Att barn som inte tuktas blir onda och vildvuxna. Den synen som jag trodde vi la bakom oss ungefär när agan avskaffades.

Små växande människor behöver kloka stora människor och respektfulla möten för att själv kunna bli kloka demokratiska individer.

Inga kommentarer: