fredag 10 april 2009

Bloggtips om borgarklassen och trasproletariatet

Det är lätt att drabbas av missmod när man följer media. Finanskris. Jobbkris. Opinionsundersökningar. Sparkrav i kommuner och landsting. Bla bla…
”Borgarklassen önskar inte vara med att betala sjukhus, skolor och äldrevård till underklassen” Skriver Seppo Laine i ett synnerligen välformulerat och klokt inlägg på sin blogg. Det görs i ett sammanhang där han beskriver hur regeringens skattesänkningar slagit fördelningsmässigt.
Det är det den politiska diskussionen borde handla om. Hur klyftorna ökar. Och hur borgerlig politik strävar efter ett tudelat samhälle, där människor ser om sitt eget hus och skiter i andra. De rika och röststarka som kan köpa sig trygghet, vill varken fördela eller betala till det gemensamma.
Men jag tror inte att människor i grunden är egoistiska och giriga. Jag tror många, många vill ha ett samhälle byggt på solidaritet och en gemensam välfärd. Vänsterns stora utmaning nu, är att lyfta diskussionerna och bjuda in till samtal. Vilket samhälle vill vi ha? Vilka värderingar ska ligga till grund när vi skapar världen tillsammans?

Inga kommentarer: