onsdag 29 april 2009

En annan budget

Idag har alltså riksdagens oppositionspartier presenterat sina budgetmotioner. Delvis har man gemensamma förslag. Och i andra frågor skiljer det sig åt.

Som kommunpolitiker kan man bara sucka och svära över att det är borgarnas budget som gäller. Med en s - v - mp regering och framförallt med en vänsterpartistisk budget skulle den kommunala planeringen se rätt annorlunda ut. Framför allt skulle ytterligare generella statsbidrag till kommunsektorn vara välkommet, liksom det extra stöd på 8 miljarder till kommunala investeringar. Det finns gott om nerslitna skolor och behov av nya äldreboenden.
Med vänsterpartiets förslag skulle kommunerna vara en del i att skapa jobb och hopp om en bättre framtid.

ROT-avdrag till flerfamiljshus är också en nödvändig och arbetsskapande satsning. Hyreshus och lägenheter behöver verkligen rustas och renoveras. Det ROT-avdrag som borgarna nu genomfört går ju bara till dem som redan bor bra eller vill rusta fritidshuset. Och eftersom det är permanent ger det heller inte mycket nya byggjobb här och nu.

Överhuvudtaget är det fördelningen som är det som skiljer och blir tydlig i vårbudgeten. Och här är det vänsterpartiet som är vassast. Det är bra. Vänsterpartiet sätter ner foten när det gäller skatterna. Det som många människor efterfrågar. Man vill ha en trygg välfärd, man vill ha nya jobbsatsningar i offentlig sektor. Och man betalar gärna skatt för det. Och framför allt vill man att de med högsta inkomsterna ska bidra och att inte sjuka, arbetslösa, ungdomar och fattiga pensionärer ska drabbas ytterligare.

Mp skiljer ut sig mest och vill bla annat inte återinföra förmögenhetsskatten. Sossarna är lite vagare, men lämnar dörren på glänt inför hösten. Om det skulle behövas ytterligare skattehöjningar för att rädda jobben.

Jag hoppas vänsterpartiets budgetmotion kommer att diskuteras på gator och torg och ute i stugorna. Det behövs ett alternativ. Ett genomtänkt och fördelningspolitiskt rättvist alternativ som visar att moderaternas förda klasspolitik inte är en följd av krisen utan av deras ideologi.

Några läsvärda vänsterbloggar om budgetmotionen: Eva Olofsson, Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt

Inga kommentarer: