söndag 19 april 2009

Eduardo Galeano - klart läsvärd

På det amerikanska toppmötet i Trinidad har Barack Obama fått en bok i gåva från Hugo Chaves. Boken är Latinamerikas öppna ådror, skriven av Eduardo Galeano 1976. Obama fick den skriven på ursprungsspråket spanska. Jag hoppas han kommer att läsa den. Den kan ge en förståelse för de latinamerikanska folkens upplevelser och historia som är helt nödvändig för någon forma av försonande dialog.

Den bok som Obama fick finns översatt till svenska också. Liksom trilogin Eldens minne, som båda handlar om Latinamerikas historia. Några av Galeanos senare verk finns också på svenska. Han är högst läsvärd när han skriver både roligt och osentimentalt om båda vanliga människors liv och de viktiga historiska händelserna . Typ maktkamp, militärkupper, revolutionära rörelser och Europa och USA:s inblandning och intressen.

Eduardo Galeano föddes 1940 i Montivedeo. Han började sin journalistiska bana som karikatyrtecknare, men blev senare skribent och redaktör vid ett par större socialistisk tidningar. Efter militärkuppen i Uruguay 1973 flydde han till Argentina, varifrån han drevs iväg tre år senare. Han levde i Spanien under många år, men återvände till sitt hemland 1985. Galeano är fortfarande är en aktiv författare och debattör.

Inga kommentarer: