måndag 20 april 2009

Stoppa rasismen - en självklar FN-fråga


USA bojkottar FN-konferensen mot rasism i Geneve kunde vi läsa i DN. Liksom Israel. Det var de nationer som lämnade mötet i Durban, Sydafrika 2001. I protest mot att FN-mötet ville ta upp kritik mot Israel och sionismen. Nu görs alltså ett nytt försök. De år som gått har väl i högsta grad visat att det behövs gemensamma tag på det internationella planet för att förhindra etniska utrensningar, folkmord och rasism. Obamas tal om öppenhet och dialog till trots väljer alltså USA att ställa sig utanför. Och därmed undergräva den nya konferensens legitimitet.
Och fler hakar på. Det är viktigare att visa lojalitet med Israel och USA än att sluta upp och arbeta för dokument och strategier mot rasism och folkrättsbrott inom ramen för världssamfundet.
Sverige kommer visserligen att delta. Men Bildt (i ekot) är ändå noggrann med att berätta att “det finns skäl att hålla en viss distans.” Därför kommer Sverige inte att delta på ministernivå, utan väljer istället att skicka en ambassadör.
Hela denna cirkus redan innan konferensens öppnande idag alltså. Det är bara för bedrövligt att inte världens nationer kan sätta sig ner och hitta ett gemensamt dokument och riktlinjer i en så viktig fråga. En livsavgörande fråga för massor med enskilda människor. Och en helt avgörande fråga om man vill värna mänskliga rättigheter och nå fred och stabilitet.
Det som behövs nu är att stärka och demokratisera FN och jobba med viktiga frågor inom den ramen. Definiera vad som är rasism och vad som menas med alla människors lika värde. På allvar och på bred front komma överens om vad som behöver göras för att förhindra konflikter och folkmord med rasistiska förtecken eller undertoner. Men dessvärre har det alltså blivit viktigare att vara kompis med vissa stater som är starka och inflytelserika. Att Israels nya regering, där öppet sionistiska och rasistiska partier ingår, skulle släpa sig till Geneve är givetvis osannolikt. Men EU och Sverige borde sätta press på USA, istället för att som vissa följa deras exempel eller välja vara med men bara med ena handens lillfinger.

3 kommentarer:

Isak BK Aasvestad sa...

"Öppet sionistiska" partier ingår i Israels regering??!

Vilken skandal!!!

Marita Engström sa...

...OCH RASISTISKA. Ber om ursäkt om jag var vag och svepande i min användning av ordet sionistisk. Men lika väl som jag tycker illa om alla former av rasism är jag djupt oroad över de krafter i Israel som utifrån en judisk nationalism diskriminerar araber, druser el andra grupper och ifrågasätter deras rätt till medborgarskap. Min blogg handlar om behovet av ett enande och demokratiskt FN som på allvara motverkar rasism.

Isak BK Aasvestad sa...

Jag ser också behovet av ett demokratiskt FN, det vill säga ett FN där enbart demokratiska stater tillåts vara medlemmar.