onsdag 29 april 2009

Våldtäktsdebatten

Häromdagen publicerades en forskningsrapport om våldtäkter inom 11 EU-länder. Den fick en hel del publicitet i media ( DN, AB), bland bloggare och säkert i fikarummen. Utifrån att Sverige enligt studien har flest anmälda våldtäkter.
I dag skriver Arbetarbladets egna kloka ledarskribent Jenny Wennberg om frågan.

Det är bra att EU driver forskning om våldtäkter. Nån nytta ska vi väl ha av alla sköna miljarder som går in i Brysselkomplexet. Det behövs forskning, kunskap och kloka slutsatser om sexualbrott, kvinnoförtryck och jämställdhet.

Alla som nu börjar lägga skulden på kvinnorna och jämställdheten för att sverige har många våldtäkter är ute och cyklar. Det handlar som flera påpekat om anmälda våldtäkter och eftersom mörkertalen är så stora, ett vagt mått. Är det en ökad medvetenhet och anmälningsbenägenhet är det bara bra. Och mycket jobb kvar att göra. Både här hemma men framförallt i de länder med låga anmälningstal.

Mäns våld och övergrepp mot kvinnor är en följd av ojämlika maktstrukturer mellan könen. Och en av patriarkatets byggstenar. Det är INTE "tidig sexdebut, fri sexualitet och rätten till sent nej", som är problemet. Män och kvinnor har samma rätt till sin kropp och sin sexualitet i ett civiliserat samhälle byggt på alla människors lika värde. Det är diskriminerande maktstrukturer och könsfördomar som måste angripas.

Bloggar klokt i ämnet gör Svensson och Tankar från vänster.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.