söndag 12 april 2009

Människor och djur

Är det inte präriesorkar så är det schimpanser. Har ni också slagits av att det forskas mycket inom naturvetenskap och biologi i syfte att förstå människor och vårt eget samhälle? Eller åtminstone att den typen av forskning får oerhört mycket medieuppmärksamhet.

För egen del skräms jag av den biologism som vill legitimera nuvarande samhällsordning genom att reducera människor till gener, hormoner och evolution enligt darwinistiska teorier.
Vill vi förstå oss själva och samtiden måste vi inse att människor i första hand är kulturella och sociala varelser.

Den undersökning som nu är på tapeten kommer från Max Planck-institutet för evolutionärantropologi i Leipzig, Den visar alltså att schimpanshannar som ger kött till honorna får para sig oftare.

Vill man spetsa till det kan ju den här studien legitimera en av de vansinnigaste föreställningarna. En alltför utbredd könsfördom som utgör en grundpelare i patriarkatet. Nämligen det att männens sexdrift är mycket starkare än kvinnors. Och att kvinnor mycket gärna säljer sina kroppar om de får andra förmåner i utbyte. Med andra ord att prostitution är okej och helt naturligt.

Kom ihåg att de forskare som utför studien och alla som sedan drar slutsatser och tolkar resultaten - är människor. Människor präglade av den kultur och det sociala sammanhang man befinner sig i och har växt upp med.

1 kommentar:

Kaj Raving sa...

När det gäller såna här undersökningar så får man ju ofta fram det svar man vill utifrån de frågeställningar man har. Dessutom så tolkas ju allt utifrån en mänsklig mall. Vill man hitta en grund för att prostitution är "naturligt", ja, då ser man nog till att tolka det man hittar så också. Det är ju bara att se på de homosexuella beteenden hos djur som man misstolkat under så många år för att det inte passat in i bilden.

Jag tror också att det är lite med sådana här undersökningar som med opinionsundersökningar. När de passar ens eget syfte så lägger man gärna vikt vid dem, annars avfärdar man dem. Men oavsett vilket så ska man aldrig dra för stora växlar på dem, för nästa undersökning kan lika gärna visa på något helt annat.